4 simpele stappen om met kunst te mediteren en met jezelf te verbinden.

posted in: Geen categorie 0
Origineel kunstwerk Heart symphony

Er is een link tussen kunst, ascensie en mindfullness. Door naar kunst te kijken of zelf kunst te maken kun je dieper met jezelf verbinden, naar binnen gaan en leren te observeren wat is. Van verdriet tot vreugde. Je kunt dit ook doen door te mediteren of te zijn. Bijvoorbeeld gewoon in je tuin of in de zomer lekker op het strand. Maar ik denk dat het nog niet zo bekend is met kunst. Kunst kijken als een vorm van Mindfullness of meditatie.

Mindfullness is het focussen op het nu terwijl je kalm je gedachten en gevoelens observeert. Het kan stress verminderen, zelfkennis en persoonlijke groei versterken en verbinding met het spirituele, jezelf en anderen versterken.

Een waardevol feitje van kunst is dat uit complexe hersenscans is gebleken dat kunst en schoonheid observeren goed is voor onze gezondheid. Het stimuleert pleziercentra in de hersenen en verhoogt de bloedstroom met maximaal 10% in de mediale orbitofrontale cortex. Dit kan leiden tot een verhoogde bewustzijnsstaat, welzijn en een betere emotionele gezondheid. Professor Semir Zeki van de Universiteit in Londen zei: “The blood flow increased for a beautiful painting just as it increases when you look at somebody you love. It tells us art induces a feel good sensation direct to the brain”

Schoonheid om je heen hebben in je huis, kunst kijken of genieten van andere mooie dingen die tot onze ziel spreekt, is dus goed voor ons.

Hier is een kunst meditatie voor jou om te proberen op een kunstwerk naar keuze. Je kunt hier bijvoorbeeld 1 van mijn originele kunstwerken voor gebruiken op mijn website. Bijvoorbeeld wanneer je iets moois wil toevoegen aan je altaartje, of voor in huis, maar je kunt niet kiezen. Dan is deze meditatie ook een mooie manier om te verbinden en er achter te komen of de Art Print of het origineel iets met je doet en voor jou is.

Kunst meditatie:

Stap 1: Laat afleidingen wegvallen.
Stop met scrollen op je telefoon, leg hem weg, tv uit. En laat de taken en alles wat je wil doen, maar even los. Laat je gedachten komen en gaan en focus je op je ademhaling. Dat helpt om naar binnen te gaan.

Stap 2:Observeer je reactie op het kunstwerk.
Wat is je eerste indruk? Voel je er iets bij? Wat doet het met je?

Stap 3: Neem de details in je op
Zijn er symbolen, specifieke details dat je aandacht trekt?

Stap 4: Wil het kunstwerk je iets vertellen? Krijg je een boodschap door?


Laat onder in de comments weten wat je voelde tijdens je kunst meditatie. Wil je hulp bij het kiezen van een origineel kunstwerk? Stuur me dan een berichtje via het contactformulier en ik help je graag.